Πέμπτη, 8 Απριλίου 2010

Εντυπώσεις από την Φιλιππιάδα σε κείμενο του 1912!

«Η προς Φιλιππιάδα οδός προβαίνουσα διέρχεται δια του Ελευθεροχωρίου οικουμένου υπό Χριστιανών εις 500 ανερχομένων και μετά 10 λεπτά άγει εις Φιλιππιάδα (Παλαιά και Νέα) υπό Χριστιανών και Τούρκων οικουμένην.

Η Φιλιππιάς εινε κέντρον εμπορικόν δύο επαρχιών της Λάκκας και του Λούρου, αίτινες περιλαμβάνουσι 70 χωριά και κώμας άπασας Ελληνικάς. Όλον το εμπόριον όθεν συγκεντρούνται ενταύθα. 70 διάφορα καταστήματα έχουσιν εγκατασταθεί οριστικώς. Πλήν 2-3 οθωμανικών και Εβραικών τα άλλα είνε Ελληνικά.

Η Φιλιππιάς έχει το ξενοδοχείον του ύπνου «το Σύνταγμα» μετ΄επιπλώσεως τελείας και καθαριότητος. Το κτίριον είνε νεόκτιστον μετά δωματίων ευρυχώρων και εγκαταστάσεως ασετιλίνης. Έχει δε και ικανά καφεία πέριξ της δενδροφυτευμένης πλατείας ως και εστιατόρια σχετικώς καθάρια.

Αι οδοί της Φιλιππιάδος ευρύτατοι. Δεξιά και αριστερά περιβόλια, και σεράγια Τούρκικα τα οποία προσδίδουσι χάριν εις την κωμόπολιν, ήτις υπό την Ελληνικήν διοίκησιν θα καταστή παράδεισος διαμονής........»


Στην φωτογραφία αυτή του 1930 βλέπεται το ξενοδοχείο, στην αριστερή πλευρά του δρόμου!


Είναι μόνο ένα μικρό απόσπασμα από το κείμενο Έλληνα περιηγητή για την πόλη μας. Στην διάθεσή μας υπάρχουν πάρα πολλά κείμενα και βιβλία τα οποία στο μέλλον αν υπάρχει και η διάθεση από τον Δήμο της πόλης θα δημοσιευτούν συνολικά.
Για την ιστορία, το ξενοδοχείο «το Σύνταγμα »που αναφέρεται στο παραπάνω κείμενο είναι αυτό που αποκαλούμε σήμερα «Χάνι Τσουμάνι» και το οποίο έχουμε εγκαταλείψει στην μοίρα του.

Mε κάποιο τρόπο ο Δήμος θα πρέπει να βρει χρήματα ώστε να αγοράσει το κτίριο από τον σημερινό του ιδιοκτήτη, κάτι που κάνουν δεκάδες δήμοι με ιστορικά κτίρια σέ όλη την χώρα.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.
Εντυπωσιακό το κείμενο της ανάρτησης.
Θεώρησα σωστό να το βάλω και στο
filoiko.
Συνεχίζουμε καθένας με τον τρόπο του να συμπληρώνουμε το ΠΑΖΛ της γενέθλιας πόλης.
Καλή δύναμη και επιτυχία και από την θέση του Προέδρου στο Σύλλογο Φιλιππιαδιωτών Αθήνας.

Μιλτιάδης Θ.Ζήκος

Ανώνυμος είπε...

Ώσπου σε μεγάλο βαθμό μου έγινε συνείδηση πια
πως όλες οι θρησκείες λέγανε ψέματα.
Ναι ο παράδεισος δεν ήταν νοσταλγία.
Ούτε πολύ περισσότερο μια ανταμοιβή.
Ήταν δικαίωμα.
Ο.Ελύτης
.

star.gr είπε...

Χρόνια Πολλά και καλά. Ευχαριστώ για το κουράγιο, πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά για το σύλλογο. όσο για τα κείμενα ανήκουν σε όλους μας δεν χρειάζεται να ρωτάς.. Ανώνυμε οτιδήποτε από Ελύτη είναι σπουδαίο.. thjanks

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΡΕΩΣ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΜΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΟΝΟΜΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ.ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ.
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΙΩΤΗΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ.