Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2007

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ MOTOWN RECORDS




Η ιστορία της μεγαλύτερης δισκογραφικής εταιρείας «μαύρης μουσικής».Μιας ετικέτας που μας έκανε να αγαπήσουμε αυτό που ονομάζεται Soul και Funk μουσική. Το κυριότερο βέβαια είναι τα μουσικά διαμάντια που κυκλοφόρησαν μέχρι την δεκαετία του 90΄.

«Μαζεψα περισσότερα από 376 εκατομμύρια δολλάρια μέσα σε 16 χρόνια.Κάτι σωστό έχω κάνει και εγώ»... BERRY GORDY (1976)

H ιστορία της Motown είναι απλά η ιστορία του Berry Gordy Jr., o οποίος γεννήθηκε στο Ντιτρόιτ ,τον Nοέμβριο του 1929.
Η πορεία του στον χώρο της μουσικής ξεκίνησε όταν ο Berry άνοιξε το 1953 ένα δισκοπωλείο αποκλειστικά για τζαζ μουσική. Λίγους μήνες αργότερα, χρεοκόπησε και έπιασε δουλειά στην αυτοκινητοβιομηχανία Ford. Oσο καιρό ήταν εκεί δεν σταμάτησε να γράφει τραγούδια. Πρώτη του μεγάλη επιτυχία σαν συνθέτης ήταν το «Reet Petit» του Jackie Wilson.Tα επόμενα δύο χρόνια έγραψε για τον Wilson και άλλες επιτυχίες όπως το «Lonely Teardrops» και το «To be loved», που πολλά χρόνια αργότερα έγινε ο τίτλος της αυτοβιογραφίας του.....


Μετά από αυτά αποφάσισε να κάνει ο ίδιος παραγωγή στα κομμάτια που έγραφε. Πρώτη του δουλειά το «Ooh shucks» των Five Stars. Ήταν η εποχή που άρχισε να ψάχνει ταλέντα, αφού στο μυαλό του σχεδίαζε να ιδρύσει μια δισκογραφική εταιρεία. Αυτό έγινε το 1958 όταν ηχογράφησε το «I need you» του Herman Griffin ,το οποίο θεωρείται το πρώτο τραγούδι που κυκλοφόρησε από την εταιρία πνευματικών δικαιωμάτων, Jobete, που δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά τα αρχικά των ονομάτων των παιδιών του, Hazel joy (Jo), Berry (Be) και Terry (Te).

Τον Ιανουάριο του 1959 δανείζεται 800 δολάρια από τούς γονείς του και ιδρύει την εταιρία Tamla. Η πρώτη κυκλοφορία ήταν το «Come to me» του Marv Johnson.Λίγους μήνες αργότερα με το «You got what it takes» ο Marv Johnson μπαίνει στα 10 πρώτα του Billboard.To τραγούδι έγραψε ένα συγκρότημα που ανακάλυψε ο ίδιος ο Berry,οι Miracles. Ήταν η πρώτη κυκλοφορία για την νέα του μητρική εταιρεία την Motown.

To 1960 ένα σχολικό γυναικείο γκρουπ από το Ντιτρόιτ περνά από οντισιόν. Ο Berry εντυπωσιάστηκε άλλα τους ζήτησε να τελειώσουν πρώτα το σχολείο και να ξαναπεράσουν. Έτσι και έγινε .Τον Ιανουάριο του 1961 κυκλοφόρησε το πρώτο τους σίνγκλ από την Tamla κάτω από το όνομα Supremes.
Επίσης το 1961 υπογράφει ένας νεαρός με το όνομα Marvin Gaye που έμελλε να γίνει ένα απο τα μεγαλύτερα αστέρια της εταιρείας.
Τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς υπογράφει και το πρώτο λευκό γκρούπ στην ιστορία της Μοtown. Ειναι οι Νick and the Jaguars.

Στα 1963 τις παραγωγές έχουν αναλάβει δύο αδέρφια ο Brian και ο Eddie Holland, μαζί με τον Lamont Dozier.Οι τρεις τους έφτιαξαν τον φοβερό ήχο που ονομάζεται The Motown Sound..
Ένα από τα μέλη των Miracles φέρνει για οντισιόν ένα 11χρονο τυφλό τραγουδιστή, τον Stevland Morris.Υπογράφει, αλλάζει το όνομά του σε Stevie Wonder και κυκλοφορεί ένα άλμπουμ –το πρώτο για την Motown – που σκαρφαλώνει στο No1 του επίσημου καταλόγου επιτυχιών της Αμερικής.
Καμία ιστορία για την Motown δεν θα ήταν ολοκληρωμένη αν δεν μιλήσουμε για τους θρυλικούς Funk brothers.´Ηταν οι μουσικοί που έπαιξαν σχεδόν σε όλες τις ηχογραφήσεις της εταιρείας την δεκαετία του 60΄. Πρόκειται για τον μπασίστα James Jamerson, τον ντράμερ Benny Benjamin, (χρειάστηκαν δύο ντράμερ για να τον αναπληρώσουν όταν πέθανε το 1969), τον κιθαρίστα Robert White και τον κημπορντίστα Earl Van Dyke. Ήταν τόσο πολύτιμοι που έπαιρνε ο καθένας από 25 έως 50 χιλιάδες δολάρια τον χρόνο, στις αρχές της δεκαετίας του 60΄.

Αρχές της δεκαετίας εκείνης και μιά σειρά εκπληκτικών μουσικών παρελαύνουν από την Motown. Gladys Night, Four Tops, Isley Brothers και φυσικά οι Temptations, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι μαζί με τούς Norman Whitfield και Barret Strong για αυτό που ονομάστηκε «Ψυχεδελική Σόουλ».
Το πρώτο πλήγμα για την Motown έρχεται το 1968 όταν αποχωρεί η θρυλική τριάδα των παραγωγών Holland – Dozier – Holland. Για δύο χρόνια μπαινοβγαίνουν στα δικαστήρια και αμέσως μετά ιδρύουν δύο ετικέτες. Την «Hot Wax» και την «Invictus».
Πάντως την ίδια χρονιά υπογράφουν στην Motown, Jacksons Five ,οι οποίοι ανεβάζουν μια σειρά από σίνγκλς στα δέκα πρώτα του καταλόγου επιτυχιών.

Εδώ πρέπει να πούμε ότι παρά τα συνεχόμενα εμπορικά τραγούδια που κυκλοφορούσε o Berry,αλλά και τις εμπορικές προθέσεις που του δικαιολογημένα του καταλογίζουν, το 1970 έφτιαξε μια ακόμη ετικέτα την Black Forum. Εκεί ηχογραφούσε ομιλίες και λόγους μαύρων ακτιβιστών όπως οι Dr. Martin Luther King, Stokely Carmichael, αλλά και μαύρους ποιητές όπως οι Langston Hughs, Margaret Danner.Δυστυχώς έκλεισε το 1973.

Οι επιτυχίες και στα σέβεντις διαδέχονταν η μία την άλλη κι ήταν αυτό η αιτία να μεταφέρει ο Berry τα γραφεία της εταιρείας στο Λος Αντζελες,κατι που προκάλεσε αίσθηση στους μουσικούς κύκλους. Το 1984 το άλμπουμ «Cant slow down» του Lionel Richie, έγινε το πιο μοσχοπουλημένο στην ιστορία της Motown.Πούλησε πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.
Τον Ιούνιο του 1988 ο Berry Gordy πούλησε την Mοtown στις πολυεθνικές MCA και Boston Ventures.Οι επιτυχίες συνεχίζονται, καμία όμως δεν θυμίζει εκείνο το ένδοξο παρελθόν που άφησε εποχή και που σε όλους μας είναι γνωστό με τον τίτλο «The sound of young America».


Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα http://www.motown.com/