Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2007

Rick James (1948-2004)


Διαβάζοντας κανείς τον τίτλο του blog, καταλαβαίνει ότι πέρα από την αγαπημένη μας πόλη και την πολιτική, θα ασχολούμαστε και με την μουσική. Καιρός λοιπόν για το πρώτο post αυτού του είδους.

Αφορμή για το αφιέρωμα που διαβάζεται είναι ότι σαν σήμερα το 1948 γεννήθηκε ένας κορυφαίος μουσικός του funk, o Rick James. Απολαύστε λοιπόν την ιστορία του και βέβαια ψάξτε να ακούσετε τραγούδια του! Θυμάστε άραγε την μεγάλη του επιτυχία και στην Ελλάδα, Super Freak;


O Rick James γεννήθηκε την 01 φεβρουαρίου του 1948 στο Buffalo της Νέας Υόρκης. Το πραγματικό του όνομα ήταν James Ambrose Johnson jr. Σε μικρή ηλικία, στα 15 του αποφασίζει να καταταγεί στο ναυτικό. Πήγε στον Καναδά και εκεί στο Τορόντο έγινε μέλος για πρώτη φορά ενός μουσικού γκρούπ, τους Mynah Birds. Δεν θα πιστέψετε ποιοί απάρτιζαν το σχήμα αυτό. Ο γνωστός σε όλους μας ρόκερ Neil Young, ο Bruce Palmer (και οι δυο αργότερα μέλη των Buffalo Springfield) και ο Goldie Mc John, μετέπειτα μέλος των Steppenwolf.


Αλλάζει το όνομά του σε Rick James και στα μέσα της δεκαετίας του 60΄ υπογράφουν συμβόλαιο με την θρυλική Motown. Δυστυχώς εξαιτίας πολλών προβλημάτων ενώ ηχογραφούν κάποια τραγούδια δεν κυκλοφορούν ποτέ δίσκο. Εδώ να σημειώσουμε ότι το «μέσον» κυριαρχούσε και κυριαρχεί τότε και σήμερα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Αμερική. Στην Motown λοιπόν υπέγραψαν επειδή ήταν ανιψιός του τρομερού Melvin Franklin των Temptations, οι οποίοι δούλευαν ήδη για την εταιρεία. Τέλος πάντων ο James μετακομίζει στο Detroit και τα υπόλοιπα μέλη στο Los Angeles.


Γίνεται όλο και καλύτερος στο μπάσο, ταξιδεύει μεταξύ Λονδίνου και Αμερικής και σχηματίζει ακόμη μία μπάντα, με τον τίτλο The Main Line. Το 1977 επιστρέφει οριστικά στις ΗΠΑ και δημιουργεί ένα ακόμη σχήμα, τους Stone City Band με τους οποίους πειραματίζετε στον ήχο που εξέλιξε, κάτι μεταξύ rock και funk.


Το 1978 κι ενώ γράφει τραγούδια για λογαριασμό άλλων καλλιτεχνών της Motown, ζητά από τον ιδιοκτήτη της, Berry Gordy να ηχογραφήσει ένα προσωπικό άλμπουμ. Έτσι κυκλοφορεί το «Come get it»(1978), από το οποίο γνωρίζουν επιτυχία τα τραγούδια, «You and i » και «Mary Jane», που ανεβαίνει μέχρι το Νο3 του μαύρου καταλόγου επιτυχιών. Επόμενο άλμπουμ το «Bustin out of L seven» (1979). Είναι η χρονιά που γίνεται γνωστός στο ευρύ κοινό και αρχίζει περιοδεία με ένα γυναικείο συγκρότημα που δημιούργησε ο ίδιος, τις Mary Jane Girls, και τον νεαρό τότε Prince.


Ακολουθεί το μέτριο άλμπουμ «Following Garden of Love» και αμέσως μετά το πολυπλατινένιο και υποψήφιο στα γκράμμυ για δίσκο της χρονιάς «Street Songs» (1981). Τα τραγούδια που ξεχώρισαν ήταν το νούμερο ένα «Give it to me baby» και το γνωστό σε όλους μας «Super freak».


Το 1982 βοηθά στην παραγωγή τους Temptations, τις δικές του Mary Jane Girls και την Teena Marie. Το 1982 κυκλοφορεί το άλμπουμ «Throwin down» που γίνεται χρυσό και τον Αύγουστο του 1983 ανεβαίνει για τρίτη φορά στο No1 των σίνγκλς με το τραγούδι Gold Blooded, από το ομόνυμο άλμπουμ, στο οποίο συμμετέχει και ο Smokey Robinson.


To 1985 βγαίνει στην αγορά το «Glow» και ξεχωρίζουν δυο τραγούδια, το ομόνυμο και το Can´t stop που ακούγεται στην ταινία « Ο μπάτσος του μπέβερλυ χίλς». Εν τωμεταξύ τα προβλήματα με τα ναρκωτικά και τον περίεργο χαρακτήρα του δεν έλεγαν να σταματήσουν όλα αυτά τα χρόνια. Μπαινοβγαίνει στις κλινικές αποτοξίνωσης και το 1986 δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα με την Motown, με την οποία αρχίζει δικαστικός αγώνας. Σπάει το συμβόλαιό του και υπογράφει με την Reprise. Ο μάγος του Punk- Funk όπως τον ονομάζουν τα μέσα της εποχής ηχογραφεί το 1988 τον δίσκο «Wonderful», που περιέχει το νούμερο ένα σίνγκλ Loosey´s Rap , σε συνεργασία με την ράπερ Roxanne Shante.


Το 1990 ο ράπερ Mc Hammer γνωρίζει τρομερή επιτυχία με το U Can´t Touch This, τραγούδι που βασίζεται πάνω στον ρυθμό του Super Freak. Ο τρελός James του ζητά δικαιώματα που πλησιάζουν τα 40 εκατομμύρια δολάρια. Όπως υποστηρίζει στις συνεντέυξεις του, γ..... σαν κούνελος χιλιάδες νεαρές, αποφασίζει να σοβαρευτεί και παντρεύεται το 1997 την επί 11 χρόνια φίλη του, την χορεύτρια Tanya Hijazi, με την οποία αποκτούν ένα γιό.


Όλο αυτό το διάστημα συνεχίζουν τα προβλήματα με τα ναρκωτικά και την αστυνομία. Μπαινοβγαίνει στην φυλακή,το 1991 κατηγορείται για εμπόριο κοκαίνης ενώ το 1997 προσπαθεί να απομακρυνθεί από αυτά και να επιστρέψει στην μουσική.Ηχογραφεί το άλμπουμ «Urban Rapsody», το οποίο δεν γνωρίζει επιτυχία αλλά αποσπά καλές κριτικές. Συμμετέχουν οι Bobby Womack, Charly Wilson, Snoop Doggy Dog και πολλοί άλλοι.


Στις 6 Αυγούστου του 2004, στις 10 το πρωί τον βρίσκουν νεκρό στο σπίτι του κι όπως είπαν οι γιατροί πέθανε από φυσικά αίτια ή από καρδιακή προσβολή, κάτι που δύσκολα θα πιστέψουν όσοι ήξεραν τον θυελλώδη χαρακτήρα του και την αγάπη του για τα σκληρά ναρκωτικά.


Στο πάνθεον των αστέρων λοιπόν και ο Rick James. Ένας καλλιτέχνης που όσοι ασχολούνται με την μαύρη μουσική τον έχουν πολύ ψηλά στην εκτιμησή τους. Έτσι και μείς.


Θα ήθελα πάντως όσοι διαβάσετε το άρθρο και ενδιαφέρεστε να μην μείνετε εκεί αλλά να το σχολιάσετε... Άντε τώρα καλή ακρόαση Super Freaks!!!!!