Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2006

Πέθανε ο «νονός» της Soul

Πέθανε σε ηλικία 73 ετών από οξεία πνευμονία ο "νονός της σόουλ", ο τραγουδιστής Τζέιμς Μπράουν που χαρακτήριζε τον εαυτό του ως τον σκληρότερα εργαζόμενο άνθρωπο στον κόσμο του θεάματος.
Ο τραγουδιστής που ήταν γνωστός και ως "Mr Dynamite" είναι υπεύθυνος για δύο βασικές τομές στην αμερικανική μαύρη μουσική. Για τη στροφή του ρυθμ εν μπλουζ στη σόουλ στα τέλη της δεκαετίας του '50, καθώς και για τη γέννηση του φανκ μέσα από τη σόουλ στα τέλη της δεκαετίας του '60 και στις αρχές της δεκαετίας του '70.Μουσική που επηρέασε και ενέπνευσε μια νέα γενιά μαύρων μουσικών από τους οποίος γεννήθηκε η ραπ και το χιπ-χοπ. Η μεγάλη του επιτυχία "Say it Loud (I'm Black and I'm Proud)" έγινε ύμνος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ταραγμένη δεκαετία του '60.
Στην καριέρα του είχε περισσότερα από 119 τσαρτς και ηχογράφησε τουλάχιστον 50 άλμπουμ. Για την προσφορά του στη μουσική τιμήθηκε το 1992 με το βραβείο Γκράμι. Δεν δίστασε να εμφανιστεί στον κινηματογράφο στην ταινία "The Blues Brothers" στο ρόλο ενός μανιακού ιεροκήρυκα.
Ο Μπράουν, που μεγάλωσε μέσα στην απόλυτη φτώχεια, έχτισε και μια επιτυχημένη αυτοκρατορία και στις επιχειρήσεις με δεκάδες ραδιοφωνικούς σταθμούς και δική του εταιρία παραγωγής. Διέθετε ένα στόλο πολυτελών αυτοκινήτων και δικό του αεροπλάνο.
Κάθε δίσκος του την περίοδο 1960-77 έφτανε το τοπ-100. Ανάμεσα στις μεγάλες του επιτυχίες είναι τα τραγούδια: "Please, Please, Please," "Papa's Got a Brand New Bag," "I Got You (I Feel Good)" "Get Up (I feel like being a Sex Machine)" και το "It's a Man's World." Η τεράστια επιτυχία του "Living in America," το 1985 που ακουγόταν στην ταινία "Rocky IV," του έφερε μια νέα γενιά θαυμαστών και το πρώτο του βραβείο Γκράμι.

Μας άφησε τεράστια παρακαταθήκη που αξίζει να ερευνηθεί. Εμείς έχουμε αρκετά από τα άλμπουμ του νονού της σόουλ, δίσκους που πρέπει να μάθουν οι νεότεροι, καθώς έχουν σαμπλαριστεί από χιλιάδες νέους καλλιτέχνες. Ελπίζουμς στο μέλλον να καταφέρουμε να φτιάξουμε την ιστοσελίδα που ονειρευόμαστε με την Ιστορία της «μαύρης μουσικής».