Ήταν ο πρώτος που σε σύγγραμμά του στο «Wireless World» το 1945, πρότεινε να χρησιμοποιηθούν οι δορυφόροι γεωστατικής τροχιάς για τις τηλεπικοινωνίες. Ο Clarke οραματίστηκε μια τριάδα μεγάλων επανδρωμένων διαστημικών σταθμών οι οποίοι θα σχηματίζουν ένα τρίγωνο σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ο πρώτος γεωσύγχρονος δορυφόρος ήταν ο Syncom 2 που εκτοξεύτηκε το 1963.
Ο Sir Arthur γεννήθηκε στο Σόμερσετ της Αγγλίας, και σπούδασε φυσική και μαθηματικά. Στο Βʼ Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε στην Βρετανική Βασιλική Αεροπορία ως ειδικός στα ραντάρ και τις επικοινωνίες. Το 1954 συμμετείχε στην υποβρύχια εξερεύνηση των υφάλων της Αυστραλίας και της Σρι Λάνκα. Αργότερα ήταν ο βασικός σχολιαστής των τηλεοπτικών μεταδόσεων για τις αποστολές των διαστημοπλοίων Απόλλων 11 , 12 και 15 στη Σελήνη.
Ήταν μέλος πολλών επιστημονικών συλλόγων και είχε διατελέσει πρόεδρος της Βρετανικής Διαπλανητικής Εταιρίας. Τα βιβλία του – πολλά από τα οποία βραβεύτηκαν – ήταν επιστημονικής φαντασίας. Το διήγημά του «Ο Φρουρός» (1948) αποτέλεσε την βάση για το σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, που πολλά χρόνια αργότερα συνέγραψε ο ίδιος με τον σκηνοθέτη Stanley Kubrick υπό τον τίτλο 2001: Οδύσσεια του Διαστήματος. Μετά την τεράστια επιτυχία της ταινίας ο Sir Arthur συνέγραψε της συνέχειες υπό τους τίτλους «2010», «2061» και «3001- Η Τελική Οδύσσεια».
Από την δεκαετία του ʼ60 έδινε την προσωπική του μάχη με την πολυομυελίτιδα και πολλές φορες χρησιμοποιούσε αναπηρική πολυθρόνα.