Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009

Ο Γιάννης Καλπούζος νικητής του Βραβείου Αναγνωστών 2009

Με τον Γιάννη μας γνώρισε ένας κοινός φίλος από την Άρτα. Τον άκουγα με προσοχή τις φορές που πίναμε καφέ, να μου περιγράφει με πολύ μεγάλο ζήλο τον τρόπο που μάζεψε όλα τα στοιχεία για το βιβλίο του ΙΜΑΡΕΤ.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πολλά από τα στοιχεία του βιβλίου είναι πραγματικά και πως ειδικά οι άνθρωποι του τόπου μας θα πρέπει να το διαβάσουν οπωσδήποτε.

Ένα μεγάλο μπράβο Γιάννη. Το βιβλίο σου θα μας συντροφεύει πάντα!Το μυθιστόρημα "Ιμαρέτ. Στη σκιά του ρολογιού", του δικού μας συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου, κέρδισε το Βραβείο Αναγνωστών 2009. Πρόκειται για ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με ιστορικό φόντο την οθωμανοκρατούμενη Αρτα την περίοδο 1854-1882 και τη συνύπαρξη τριών φυλών: Ελλήνων, Τούρκων και Εβραίων.

''Το ανθρώπινο στοιχείο και ό,τι εμπεριέχεται σε αυτό από τη γέννηση ως τον θάνατο, η καθημερινή ζωή πίσω από τα γεγονότα που καταγράφει η επίσημη ιστορία και η αλήθεια του'' άλλου'' δοσμένη μέσα από τις διαδοχικές αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο, ενός Έλληνα και ενός Τούρκου είναι τα κυρίαρχα στοιχεία του μυθιστορήματος'', έλεγε ευχαριστώντας τους αναγνώστες ο Γ. Καλπούζος, παραλαμβάνοντας από την διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, Κατρίν Βελισάρη, το βραβείο- ένα ωραιότατο αγαλματίδιο- αναγνώστη που φιλοτέχνησε ειδικά, ο Διαμαντής Αϊδίνης.

O Γιάννης Καλπούζος, γεννήθηκε το 1960 στην Άρτα . Πρωτοεμφανίστηκε με την ποιητική συλλογή "Το νερό των ονείρων" το 2000, χρονιά που εκδόθηκε και το πρώτο του μυθιστόρημα "Μεθυσμένος δρόμος". Από τότε έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Το παραμιλητό των σκοτεινών θεών" (2006), το ποιητικό έργο "Έρωτας νυν και αεί" και το μυθιστόρημα "Παντομίμα Φαντασμάτων".

Το μυθιστόρημά του, "Ιμαρέτ. Στη σκιά του ρολογιού", από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, κέρδισε το Βραβείο Αναγνωστών 2009, ένα βραβείο που έχει θεσπίσει εδώ και πέντε χρόνια το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Για πρώτη φορά φέτος οι αναγνώστες συμμετείχαν με το 50% των ψήφων τους, ενώ το άλλο 50% είναι οι ψήφοι μελών από τις 230 Λέσχες Ανάγνωσης που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια και την Κύπρο και οι οποίες κατήρτισαν την ''βραχεία λίστα'' των 15 βιβλίων . Συνολικά ψήφισαν, μέσω sms 6000 ψηφοφόροι.

Η επίσημη τελετή βράβευσης του Γ. Καλπούζου θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο Μεταίχμιο, το βράδυ της Τρίτης, 15 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: