Παρασκευή, 8 Αυγούστου 2008

1700 άμαχοι νεκροί!

Η Ολυμπιακή Εκεχειρία «πεθαίνει» και το κυριότερο πεθαίνουν χιλιάδες άμαχοι καθώς στην αποσχισθείσα επαρχία της Γεωργίας, Νότια Οσετία, είναι σε εξέλιξη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση των δυνάμεων της Τιφλίδας, εναντίον αυτονομιστών ανταρτών.Η πρωτεύουσα Τσκινβάλι δέχτηκε καθόλη τη νύχτα, καταιγισμό πυρών από άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη. Οι σφοδρές μάχες σβήνουν τις ελπίδες για ειρηνική διευθέτηση ενός προβλήματος, που απειλεί να τινάξει τον Καύκασο στον αέρα, καθώς η Νότια Οσετία είναι πλήρως ελεγχόμενη από τη Ρωσία.

Δεκαπέντε άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των μαχών, που ξέσπασαν λίγες ώρες μετά τη συμφωνία προσωρινής ανακωχής των δύο πλευρών. Αργά τη νύχτα οι δυνάμεις των Γεωργιανών επιτέθηκαν σε περιοχές της Νότιας Οσετίας και σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους πέντε χωριά. Κάτι που αρνούνται οι αυτονομιστές της Νότιας Οσετίας.Οι εξελίξεις βγάζουν τον νότιο Καύκασο εκτός ελέγχου. Η Ρωσία που ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απάντησε ήδη με «ελεγχόμενη» στρατιωτική δράση. Τρία ρωσικά μαχητικά έπληξαν στόχους νότια της Νότιας Οσετίας, εντός της γεωργιανής επικράτειας.

Μιλώντας από το Πεκίνο, ο ισχυρός άντρας της Ρωσίας, πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι οι επιθετικές κινήσεις της Τιφλίδας, θα προκαλέσουν "την απάντηση του Κρεμλίνου".Ο φιλοδυτικός πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, από την πλευρά του δήλωσε, ότι το μεγαλύτερο τμήμα της πρωτεύουσας της Νότιας Οσετίας, Τσκινβάλι, "απελευθερώθηκε" από τις γεωργιανές δυνάμεις και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διεξάγει "μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση κατά της Γεωργίας", και διέταξε την επιστράτευση χιλιάδων εφέδρων. "Καλώ τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει να βομβαρδίζει ειρηνικές πόλεις της Γεωργίας", δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τους πολίτες ζητώντας τους να "μην φοβούνται τις (ρωσικές) επιθέσεις".
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις. Η Ευρωπαική Ένωση δια του Χαβιέ Σολάνα κάλεσε την Γεωργία να τερματιστεί η βία και να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Η Τιφλίδα από την πλευρά της επικαλείται, για τις επιχειρήσεις, την αναγκαιότητα να σταματήσει η εγκληματική δράση των αυτονομιστών που δρουν στην Νότια Οσετία.