Πέμπτη, 3 Απριλίου 2008

Η ασυδοσία των τραπεζών!

Την στιγμή που το κράτος εντάσσει στο ικα τους υπαλλήλους των τραπεζών χαρίζοντας μάλιστα χρέη εκατομμυρίων ευρώ στους τραπεζίτες, την ώρα που οι νεοεισερχόμενοι τραπεζουπάλληλοι ανήκουν στην γενιά των 700 ευρώ, την εποχή που ετσιθελικά οι τραπεζίτες αποφάσισαν να ανοίγουν απογεύματα και Σαββατοκύριακα, την στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη τα επιτόκια είναι κατά πολύ χαμηλότερα, στην Ελλάδα οι τράπεζες έχουν κέρδη δισεκατομμυρίων με την πλάτη του Ελληνικού Λαού. Δυστυχώς καμμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να τους αγγίξει, αντιθέτως τους προσφέρουν συνεχώς νέες διαγραφές χρεών και εισφορών. Με λίγα λόγια όποιος μπορέι να μην συναλλάσεται με τράπεζα,ας το κάνει.

Στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας αναρριχήθηκαν το 2007 τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ξεπερνώντας μάλιστα σε ποσοστό ανόδου κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Τα συνολικά ενοποιημένα καθαρά κέρδη των 300 επιχειρήσεων του Χρηματιστηρίου αυξήθηκαν πέρυσι κατά 39% (ο υψηλότερος ρυθμός στην Ε.Ε. όπου κυμαίνεται στο 8 - 10%) φτάνοντας στα 11,3 δισ. ευρώ, με τον τραπεζικό κλάδο, τα εναπομείναντα «φιλέτα» του Δημοσίου και μια ντουζίνα μεγάλων βιομηχανικών ομίλων της χώρας να «παράγουν» το μεγαλύτερο μέρος των κερδών.

Οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων την ίδια περίοδο αυξήθηκαν με ρυθμό 13,5% και ξεπέρασαν τα 82,6 δισ. ευρώ, ενώ σε λειτουργικό επίπεδο οι επιδόσεις ήταν εμφανώς πιο αδύναμες, καθώς τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 8,2% στα επίπεδα των 12,8 δισ. ευρώ (στοιχεία της «Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ»).

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά πέρυσι οι τράπεζες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Με βασικό «αιμοδότη» τους την ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, τα συνολικά καθαρά κέρδη του κλάδου αυξήθηκαν κατά 70% και έφτασαν στα 5,7 δισ. ευρώ από 3,38 δισ. ευρώ το 2006. Είναι εντυπωσιακό πως αν αφαιρεθούν τα κέρδη του χρηματοοικονομικού κλάδου, τότε η θετική μεταβολή για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις «πέφτει» στο 16,5% (5,1 δισ. ευρώ).