Οι περισσότεροι γνωρίζετε τα μητρώα αρρένων, θηλέων ή ακόμα μητρώα κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων. Σήμερα σας παρουσιάζουμε ένα έγγραφο από τα αρχεία του δήμου Φιλιππιάδος από το 1939. Πάνω από έξι δεκαετίες φέρνει στην πλάτη του αυτό το κομμάτι χαρτιού που καταγράφει τις ανάγκες της εποχής σε ζώα.
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι μπορεί σήμερα η μετακίνηση ανθρώπων και προιόντων να φαντάζει παιχνιδάκι, την δεκαετία του 30΄όμως ακόμη και για να φτάσει κανείς στην Άρτα, χρειαζόταν πολλές ώρες. Τα ταξίδια στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο ήταν προνόμιο εξαιρετικά ευκατάστατων περιηγητών που έτσι και αλλιώς άφηναν για χρόνια ολόκληρα το σπίτι τους για να ταξιδέψουν. Σήμερα μέσα σε λίγες ώρες κάνεις τον γύρο της Ευρώπης.
Να πάμε όμως πίσω στο χρόνο και στο 1939. Την εποχή που τα ελάχιστα πέτρινα σπίτια, οι περισσότερες καλύβες και οι χωματόδρομοι αποτελούσαν την ευημερούσα σήμερα πόλη μας. Το μοναδικό μέσο μεταφοράς της εποχής εκείνης τα υποζύγια. Όσοι είχαν άλογα στην κατοχή τους μπορούσαν να μετακινηθούν ευκολότερα, να προωθήσουν τα προιόντα τους και φυσικά να τα χρησιμοποιούν κυρίως στις αγροτικές εργασίες. Η Φιλιππιάδα έγινε οδικός κόμβος της εποχής επειδή ήταν ακριβώς στην ενδιάμεση απόσταση μεταξύ Ιωαννίνων , Πρέβεζας, Σαλαώρας και Κόπραινας, τα μοναδικά λιμάνια που λειτουργούσαν τότε. Γιαυτό και χτίστηκαν στην πόλη μας αρκετά «χάνια», ώστε να ξεκουράζονται άνθρωποι και ζώα.
Στο μητρώο υποζυγίων που σας παρουσιάζουμε σήμερα φαίνεται καθαρά ότι ο Δήμος μας ήταν αρκετά οργανωμένος εν έτη 1939, λίγα μόλις χρόνια μετά την απελευθέρωση από τον τούρκικο ζυγό. Όπως σήμερα είναι υποχρεωτική η άδεια των μηχανοκίνητων οχημάτων έτσι και τότε χρειαζόταν να υπάρχουν καταγεγραμένα όλα τα στοιχεία των αλόγων σε ειδικά έντυπα του δήμου. Τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, του υποζυγίου, το ύψος του, το χρώμα και βέβαια από που εξεδώδει η άδεια απόκτησης του ζώου. Φυσικά υπάρχει και το απαραίτητο χαρτόσημο. Τα ονόματα που υπάρχουν σε αυτό το σπάνιο έγγραφο εποχής, υπάρχουν κατά σειρά τα ονόματα των συμπολιτών μας,Ηλία Μάρη, Νικόλαου και Δημητρίο Κολοβάτσιου και Χριστόφορου Γιαννακού.
Υ.Γ. Παρακαλούνται όσοι έχουν στην κατοχή τους κάποιο έγγραφο, τίτλο ιδιοκτησίας, φωτογραφίες ή οτιδήποτε που να αφορά την πόλη μας ας μας στείλουν μια φωτοτυπία, ένα αντίγραφο ώστε να διευρύνουμε την συλλογή μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου