Τετάρτη, 8 Απριλίου 2009

Ας βρούμε λύση όλοι μαζί !!!

«Ένας Άγγλος, ένας Άγγλος. Δυο Άγγλοι, μια συμμαχία. Ένας Γερμανός, ένας Γερμανός. Δύο Γερμανοί, ένας πόλεμος. Ένας Έλληνας, ένας Έλληνας. Δυο Έλληνες, δυο Έλληνες».

Με λίγα λόγια η γνωστή ρήση του Ουίνστον Τσώρτσιλ, εννοούσε ότι όταν οι πολίτες άλλων λαών συνεργάζονται δημιουργούν κάτι. Καλό ή κακό. Στην περίπτωση των Ελλήνων ο καθένας τραβά τον δικό του δρόμο και κοιτά μόνο τον εαυτό του, χωρίς να νοιάζεται για το κοινωνικό σύνολο.

Θεωρούμε ότι είναι το απόλυτο παράδειγμα η παραπάνω φράση για να χαρακτηρίσει το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην πόλη μας και αφορά στο ύψος των νεοαναγειρόμενων οικοδομών.

Έχουν λοιπόν δημιουργηθεί δυο στρατόπεδα και το καθένα επιμένει στις δικές του απόψεις, προκαλώντας έτσι κατά την γνώμη μας τεράστια ζημιά στην ίδια την πόλη.

Ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, θα έπρεπε να βρει κοινή πορεία και γραμμή από τους πολίτες, τους δημοτικούς άρχοντες αλλά ακόμη και από τους ίδιους τους μηχανικούς και τους αρχιτέκτονες.

Όλοι μαζί να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να χαράξουν κοινή πορεία που να είναι προς όφελος όλων των εμπλεκομένων. Όλα αυτά βέβαια με βασική προϋπόθεση την τήρηση των νόμων και ότι προβλέπουν αυτοί.

Η αλήθεια είναι ότι πλέον υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με το ύψος των καινούργιων κτιρίων. Όχι μόνο πρόβλημα αισθητικής της πόλης, αλλά κυρίως πρόβλημα για το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων ενός μικρού Δήμου.

Ακόμη και οι ίδιοι οι μηχανικοί που αυτές τις μέρες βάλλονται από αρκετούς συμπολίτες μας, ως οι μόνοι υπαίτιοι αυτής της κατάστασης, θεωρείται βέβαιο, ότι θέλουν πλέον μια διαφορετική αντιμετώπιση σχετικά με τον συντελεστή δόμησης. Το σίγουρο είναι ότι είναι και αυτοί Φιλιππιαδιώτες και πώς αγαπούν με τον ίδιο τρόπο την πόλη μας.

Από την άλλη, οι πολίτες που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν φέρει το θέμα στην επιφάνεια είναι σίγουρο ότι λειτουργούν με τις καλύτερες των προθέσεων για μια καλύτερη πόλη.
Τέλος ο Δήμος μαζί με την αντιπολίτευση θα πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, ώστε με νόμιμο και ευπρεπή τρόπο να δοθεί το συντομότερο μια λύση.

Εμείς δεν θέλουμε και δεν είμαστε στην θέση να το κάνουμε – καθώς δεν έχουμε ειδικές γνώσεις – να μπούμε στην διαδικασία της «λοταρίας» όσον αφορά το ύψος των πολυκατοικιών. Υπάρχει δομημένη πολιτεία, Δήμος και Πολεοδομία, που ξέρουν τι ορίζει ο νόμος και τι επιτρέπετε.

Αυτό που όμως γνωρίζουμε όλοι μας και ο καθένας από σας, είναι ότι τα μεγαθήρια που χτίζονται τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα μιας όμορφης, καθαρής μικρής κωμόπολης. Που θα έπρεπε να απλωθεί χωροταξικά δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο περιβάλλον, για ένα καλύτερο επίπεδο αισθητικής και ζωής των κατοίκων.

Ένα μεγάλο θέμα που έχει προκύψει είναι τι μέλλει γενέσθαι με όσους έχουν αγοράσει ήδη διαμέρισμα σε όροφο πάνω αό το ύψος που προβλέπει ο νόμος. Σε αυτό θα είμαστε απόλυτοι και κατηγορηματικοί. Κανείς από αυτούς τους συμπολίτες μας δεν πρέπει να θιγεί στο ελάχιστο. ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ (ΑΝΑΓΚΑΙΑ) ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ, να ισχύει από δω και στο εξής, χωρίς να προβλέπονται οποιεσδήποτε κυρώσεις σε αυτούς που έχουν ήδη αγοράσει. Σαφές και κατηγορηματικό.

Πρέπει λοιπόν να βρούμε όλοι μαζί λύση σε αυτό το πρόβλημα, τώρα που ωρίμασε η σκέψη όλων μας πάνω σε αυτό ζήτημα.

Επιπλέον Δήμος θα πρέπει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις να δώσει νέα πνοή στην πόλη με ένα σύγχρονο και ανανεωμένο Σχέδιο Πόλεως. Να απλωθεί η Φιλιππιάδα και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο η περιοχή γύρω από τον ποταμό Λούρο. Μπορεί ακόμη και τώρα η πόλη μας να αποτελέσει το παράδειγμα. Η επέκταση του σχεδίου πόλεως θα εξυγιάνει πολλές ασθένειες του παρελθόντος.

Ελπίζουμε σύντομα σε λύσεις, για τον συντελεστή δόμησης αλλά και για το σχέδιο πόλεως και βεβαίως βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό όσων αγωνίζονται για μια καλύτερη, ομορφότερη, καθαρότερη και σύγχρονη Φιλιππιάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: