Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2008

«Στα δικαστήρια πρώην Βουλευτές – εν μέσω οικονομικής κρίσης - για υπέρογκες αυξήσεις»

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για την γενιά των 700 -και όχι μόνο -ευρώ, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα η Σφήνα!

P.S Μάρκο στείλε τα πλήρη στοιχεία σου στο μέιλ γιατί δεν κατάλαβα ταυτότητα φίλε μου!

P.S 2 Έκπληξη σε λίγες ημέρες. θα ακούσετε τραγούδια από το Φιλιππιαδιώτικο συγκρότημα των Mouths που γράφτηκαν το 1986.Την ώρα που χιλιάδες Έλληνες ζουν υπό καθεστώς ανασφάλειας εξαιτίας της σφοδρής οικονομικής κρίσης που χτυπά και την χώρα μας, την ώρα που οι εργαζόμενοι των 700 ευρώ βλέπουν την πόρτα της ανεργίας να ανοίγει διάπλατα, πάνω από 100 πρώην Βουλευτές και Υπουργοί όλων των κομμάτων έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη με αγωγές κατά του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών διεκδικώντας την έκτακτη οικονομική παροχή που απέσπασαν οι δικαστικοί λειτουργοί και μάλιστα αναδρομικά από το 2002. Τα ποσά σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ όταν υπάρχουν συμπολίτες μας που δουλεύουν ακόμη και μετά τα 65 για μερικά ένσημα που θα τους δώσουν σύνταξη των 800 ευρώ. Πάντως οι βιομηχανία των αγωγών δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Από τα 460 μέλη που αριθμεί η Ένωση τέως Βουλευτών και Ευρωβουλευτών, αρκετοί είναι αυτοί που έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη ατομικά, έχοντας κερδίσει τις αγωγές στα δικαστήρια. Πέρα όμως από τα αναδρομικά θα πρέπει να υπολογίσει κανείς και την πάγια επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από την αναπροσαρμογή των βουλευτικών συντάξεων αν κερδίσουν την υπόθεση στα δικαστήρια όπως έγινε με την περίπτωση Βουλευτού της Ενώσεως Κέντρου. Ναι καλά διαβάσατε. Πρόκειται για τον 95χρονο Άγγελο Αγγελούση πρώην Υπουργό της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου και επί 36 χρόνια βουλευτή του κόμματος του «γέρου της Δημοκρατίας». Ο υπέργηρος πρώην Υπουργός όχι μόνο κέρδισε την προσφυγή για τα αναδρομικά αλλά το συμβούλιο της Επικρατείας, αποφάσισε και την καταβολή 6000 ευρώ για ηθική βλάβη. Πρώην υπουργός που επίσης έχει καταθέσει αγωγή εναντίον του Υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στην «Σ» υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή δημιουργεί δεδικασμένο, προκαταλαμβάνοντας έτσι τις αποφάσεις του ΣτΕ. Μάλιστα στην ερώτησή μας γιατί ένας πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, που ψηφίστηκε από τον Λαό για να τον εκπροσωπήσει, διεκδικεί με ένδικα μέσα χρήματα, απάντησε θυμωμένος: «κάνουμε ότι κάνει και ένας απλός εργαζόμενος. Διεκδικούμε τα χρήματα που δικαιούμαστε. Αν πάτε στα διοικητικά δικαστήρια θα δείτε ότι καθημερινά ασχολούνται με τέτοιες αποφάσεις πολιτών, πολίτες είμαστε και εμείς». Οι αγωγές που έχουν καταθέσει δεκάδες πρώην Βουλευτές βρίσκονται στο στάδιο του προσδιορισμού από το διοικητικό Πρωτοδικείο. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα γίνει σύντομα με αποτέλεσμα μετά την απόφαση να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για τις διεκδικήσεις και των νυν βουλευτών. Κι αυτό παρά την διακομματική απόφαση της Βουλής, με εντολή του προέδρου κυρίου Δημήτρη Σιούφα να μην αναπροσαρμοστούν οι μισθοί τους.

«Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 75»
Τα δικαστήρια καλούνται να αποφασίσουν για τις αυξήσεις στις συντάξεις των Βουλευτών όταν και εφόσον αναθεωρείται ο μισθός του προέδρου του Αρείου Πάγου καθώς προβλέπεται η εξίσωση των μισθών τους. Η φάμπρικά λοιπόν των αγωγών δεν πρόκειται να σταματήσει παρά το ότι πολλοί βουλευτές αρνούνται τις αυξήσεις για να μην προσβάλλουν το κοινό αίσθημα. Η αυτόματη αναπροσαρμογή μισθών και συντάξεων έχει τις ρίζες της χρόνια πριν το 1975 με το περίφημο Ζ΄ ψήφισμα της Αναθεωρητικής Βουλής εκείνης της εποχής. Τότε λοιπόν εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ορισμός της «εξομοίωσης» και μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δεν είχε την τόλμη να την καταργήσει με νομοθετική ρύθμιση ώστε να σταματήσει η βιομηχανία των αγωγών. Κάτι όχι άγνωστο για την Βουλή καθώς ανάλογη απόφαση για την Βουλευτική αποζημίωση είχε ληφθεί το 1910 στην Α΄ Αναθεωρητική Βουλή, που συγκροτήθηκε με απόφαση του Ελευθερίου Βενιζέλου. Τότε ψηφίστηκε η πρόταση της επιτροπής επί του Λογιστικού της Βουλής, με την οποία μειώνονταν η Βουλευτική αποζημίωση από τις 724.000 δραχμές στις 651.000, εξαιτίας των δύσκολων οικονομικών συνθηκών της εποχής.

«Οι παροχές των Βουλευτών»
(με γράφημα)
Μπορεί να αποφασίστηκε η άρση του ασυμβίβαστου των 300 εθνοπατέρων της Βουλής και έτσι να μπορεί ο καθένας να κάνει την δουλειά που έκανε πριν εισέλθει στο κοινοβούλιο, όμως δεν μπορεί κανείς να πει ότι οι μισθοί τους είναι ευκαταφρόνητοι.
• Πέρα λοιπόν από την Βουλευτική αποζημίωση των 6.000 ευρώ που λαμβάνουν καθαρά και μετρητά μηνιαίως, στον μισθό τους προστίθενται και μια σειρά από παροχές και επιδόματα.
• Να ξεκινήσουμε με την συμμετοχή τους στις επιτροπές της βουλής (θα το δούμε αναλυτικότερα παρακάτω). Το επίδομα για κάθε συμμετοχή σε κοινοβουλευτική επιτροπή είναι της τάξεως των 285 ευρώ. Αν υπολογίσει κανείς ότι ο μέσος όρος συνεδριάσεων των επιτροπών είναι 4 με 5 φορές τον μήνα, τότε προσθέστε άλλα 1200 εως 1500 ευρώ για κάθε Βουλευτή.
Είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι γίνεται πραγματική μάχη στα ενδότερα των κομμάτων για το ποιος θα συμμετάσχει στην πλέον περιζήτητη επιτροπή οικονομικών υποθέσεων και τα ονόματα σβήνονται και γράφονται μέχρι την τελευταία στιγμή. Φυσικά καταλαβαίνεται γιατί συμβαίνει αυτό. Είναι η επιτροπή που συνεδριάζει τις περισσότερες φορές από οποιαδήποτε άλλη κι έτσι τα έσοδα από αυτή είναι πολλαπλάσια.
• Επειδή όμως τα γραφεία των βουλευτών είναι πολυδάπανα το κράτος τους στηρίζει. Όσοι εκλέγονται στην επαρχία εισπράττουν επίδομα οργάνωσης γραφείου 1500 ευρώ ενώ όσοι εκλέγονται στην Αθήνα για να τακτοποιήσουν το γραφείο τους λαμβάνουν μηνιαίως 1200 ευρώ.
• Δικαιολογημένα θα πει κανείς διαμαρτύρονται οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι για τους μισθούς τους. Κι αυτό γιατί το επίδομα κίνησης είναι «μόνο» 730 ευρώ για τους Αθηναίους και φτάνει τα 1000 ευρώ για όσους εκλέγονται στις μακρινές περιφέρειες της χώρας. Όπως μας εκμυστηρεύτηκε Βουλευτής επαρχίας που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του «γράφουμε τόσα χιλιόμετρα κάθε μήνα που τα έξοδα κίνησης δεν φτάνουν ούτε για τα ούζα που κερνάμε τους ψηφοφόρους μας. Εξάλλου γνωρίζετε ότι δεν μας καλύπτει η Βουλή την βενζίνη των πολυτελών οχημάτων».

• Επειδή όμως οι Βουλευτές μας δεν έχουν χρόνο για χάσιμο, με τόσες επιτροπές και τόσους ψηφοφόρους να περιμένουν στα πολιτικά τους γραφεία στην επαρχία, έχουν την δυνατότητα για 104 δωρεάν αεροπορικά ταξίδια με την Ολυμπιακή και βέβαια έχουν ατέλεια στην μετακίνησή τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα πλοία.

• Πιστοί στην εικόνα του σοβαρού οικογενειάρχη οι βουλευτές παντρεύονται μικροί σε ηλικία οι περισσότεροι και αποκτούν τέκνα, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων. Έτσι για να καλύψουν τέτοιες ανάγκες λαμβάνουν και τα οικογενειακά επιδόματα που προβλέπει ο Δημοσιουπαλληλικός κώδικας.

• Στην μισθοδοσία του κάθε βουλευτή προσθέστε και τον μισθό του επιστημονικού συνεργάτη που δικαιούται, που ξεπερνά τα 1500 ευρώ. Ακόμη για τις ανάγκες του γραφείου προβλέπεται η απόσπαση τεσσάρων συνεργατών από δημόσιες υπηρεσίες ή από τις υπηρεσίες του Κοινοβουλίου, όπως επίσης και ο καθιερωμένος αστυνομικός που φυλάσσει τον Βουλευτή από τα χειρότερα.

• Από τις παροχές των βουλευτών που όλοι γνωρίζουν και που βεβαίως φαίνονται θέλουν δεν θέλουν, είναι τα πολυτελή αυτοκίνητα που τους διαθέτουν. Ο πρόεδρος της Βουλής υπέγραψε το καλοκαίρι νέα συμφωνία χρονομίσθωσης για υβριδικά αυτοκίνητα κάτι που όλοι γνωρίζετε μετά την δήλωση του προέδρου του ΛΑΟΣ, για βουλευτές που είχαν και στο χωριό τους υβριδικά Τζίπ.

• Δικαιούνται επίσης ταχυδρομική ατέλεια της τάξεως των 1000 ευρώ μηνιαίως, στείλουν δεν στείλουν γράμμα, ποσό που διπλασιάζεται στις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα καθώς τότε οι ευχετήριες κάρτες πέφτουν βροχή.

• Για όσους Βουλευτές προέρχονται από την επαρχία η Βουλή διαθέτει δωμάτιο σε κεντρικό ξενοδοχείο ή 1000 ευρώ το μήνα σε όσους θέλουν να νοικιάσουν διαμέρισμα.

• Σε κάθε έναν από τους 300 η Βουλή πληρώνει από 250 ευρώ μηνιαίως για το κινητό τηλέφωνο, ενώ η ατέλεια της σταθερής τηλεφωνίας ισούται με το ποσό των 1160 ευρώ μηνιαίως. Είναι γνωστό ότι την περίοδο που ανέλαβε ο κύριος Σιούφας ανακάλυψε ένα τρομακτικό χρέος της Βουλής προς τον ΟΤΕ ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που προσπαθεί να επιλύσει με διακανονισμό.

Ένα από τα καλά της Βουλευτικής θητείας είναι ότι η Βουλευτική αποζημίωση φορολογείται ξεχωριστά από τα υπόλοιπα εισοδήματα ενώ μέχρι να επιλυθεί το θέμα του ασυμβίβαστου η Βουλή καταβάλει τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία στα οποία ανήκαν πριν εκλεγούν. Στα 65 τους χρόνια θεμελιώνουν σύνταξη 1400 ευρώ με μόλις τέσσερα χρόνια στα βουλευτικά έδρανα, ενώ πλήρη σύνταξη ίση με το 80% του μισθού θεμελιώνουν όσοι εκλεγούν περισσότερες από τέσσερις τετραετίες.«Μόνιμες Κοινοβουλευτικές επιτροπές»
Παραθέτουμε στο γράφημα όλες τις επιτροπές που είναι ενεργές κατά την τρέχουσα περίοδο. Να σημειώσουμε ότι συμμετέχουν σε αυτές περίπου 586 μέλη βουλευτές. Αν υπολογίσει κανείς ότι συνεδριάζουν όλες τουλάχιστον πέντε φορές τον χρόνο επί 285 ευρώ που είναι η αποζημίωση για τον καθένα τότε μόνο για τις επιτροπές το κονδύλι της Βουλής είναι περίπου 850. 000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν διαρκείς επιτροπές που προκαλούν εντύπωση όπως η υποεπιτροπή υδατικών πόρων αλλά και η επιτροπή βιβλιοθήκης της Βουλής. Σύμφωνα με το περιοδικό «Βουλή και Ευρωβουλή» για την τρέχουσα Κοινοβουλευτική περίοδο και μέχρι την 31η Αυγούστου 2008, οι πρωταθλητές βουλευτές των επιτροπών ανήκουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πρώτος με 66 παρουσίες ο Παναγιώτης Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, δεύτερος ο Κωνσταντίνος Αλυσανδράκης του ΚΚΕ με 60 όπως και ο τρίτος σε παρουσίες σε επιτροπές, ο Αθανάσιος Πλεύρης του ΛΑΟΣ.

«Οι αποζημιώσεις των Βουλευτών στον προϋπολογισμό»
Από τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών και μέσα από τον προυπολογισμό του 2008 που κατετέθη στην Βουλή διαπιστώνει κανείς τα συνολικά ποσά που διατίθενται για τις αποζημιώσεις των βουλευτών. Για τις βουλευτικές αποζημιώσεις του 2008 σε σχέση με το 2006 έχουμε μια αύξηση των 3.860.000 ευρώ και συνολικό ποσό 43.867.000 ευρώ. Στον κωδικό 0121 στον οποίο αναγράφεται και πάλι σαν δαπάνη αποζημίωση βουλευτών το ποσό σε σύγκριση με το 2006 είναι αυξημένο κατά 1.460.000 ευρώ και φτάνει τα 26.499.700 ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι το ποσό για τις αποζημιώσεις συμμετοχών σε επιτροπές που αγγίζει τα 5.436.700 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι αν το διαιρέσουμε με τον καθένα από τους 300 βουλευτές, τότε αναλογεί στον καθένα τους 18.122 ευρώ.


«Συνοπτικά κόστος Βουλευτή επαρχίας ανά έτος»
• Μισθός: 6000 ευρώ Χ 12 μήνες = 72.000 ευρώ
• Επιτροπές: μέσος όρος 1500 το μήνα 12 (συν θερινό τμήμα) = 18.000 ευρώ
• Επίδομα γραφείου: 1500 X 12 μήνες = 18.000 ευρώ
• Επίδομα κίνησης: 1000 ευρώ Χ 12 μήνες = 12.000 ευρώ
• Αεροπορικά εισιτήρια: 104 το χρόνο Χ μέσο όρο 200 ευρώ για κάθε ένα = 20.800 ευρώ
• Μισθοδοσία επιστημονικού συνεργάτη: 1500 μηνιαίως Χ 12 = 18.000 ευρώ
• Ταχυδρομική ατέλεια: 1000 ευρώ μηνιαίως Χ 14 (διπλά Χριστούγεννα και Πάσχα) = 14.000 ευρώ
• Επίδομα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας : 1410 μηνιαίως Χ 12 = 16.944 ευρώ
• Επίδομα ενοικίου: 1000 μηνιαίως Χ 12 = 12.000 ευρώ
Συνολικό ποσό 201.744 χωρίς να υπολογίσει κανείς τα οικογενειακά επιδόματα, το πολυτελές αυτοκίνητο και τις ατέλειες σε πλοία και μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Τι ισχύει σε άλλες χώρες» (Γράφημα)
Βρετανία (646 μέλη): 7.200 ευρώ αμοιβή το μήνα
10.400 αμοιβές συνεργατών το μήνα
26.000 ευρώ διάφορα έξοδα το μήνα
Ιταλία (630 μέλη): 5.500 ευρώ αμοιβή το μήνα
4.000 ευρώ έξοδα παραμονής το μήνα
4.000 ευρώ για έξοδα κίνησης το μήνα
3.100 ευρώ το μήνα για τηλεφωνία
Ισπανία (350 μέλη) : 3.000 ευρώ αμοιβή το μήνα
1800 ευρώ έξοδα διαμονής το μήνα
250 ευρώ έξοδα μετακίνησης το μήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: