Πέμπτη, 3 Απριλίου 2008

Η ασυδοσία των τραπεζών!

Την στιγμή που το κράτος εντάσσει στο ικα τους υπαλλήλους των τραπεζών χαρίζοντας μάλιστα χρέη εκατομμυρίων ευρώ στους τραπεζίτες, την ώρα που οι νεοεισερχόμενοι τραπεζουπάλληλοι ανήκουν στην γενιά των 700 ευρώ, την εποχή που ετσιθελικά οι τραπεζίτες αποφάσισαν να ανοίγουν απογεύματα και Σαββατοκύριακα, την στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη τα επιτόκια είναι κατά πολύ χαμηλότερα, στην Ελλάδα οι τράπεζες έχουν κέρδη δισεκατομμυρίων με την πλάτη του Ελληνικού Λαού. Δυστυχώς καμμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να τους αγγίξει, αντιθέτως τους προσφέρουν συνεχώς νέες διαγραφές χρεών και εισφορών. Με λίγα λόγια όποιος μπορέι να μην συναλλάσεται με τράπεζα,ας το κάνει.

Στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας αναρριχήθηκαν το 2007 τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ξεπερνώντας μάλιστα σε ποσοστό ανόδου κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Τα συνολικά ενοποιημένα καθαρά κέρδη των 300 επιχειρήσεων του Χρηματιστηρίου αυξήθηκαν πέρυσι κατά 39% (ο υψηλότερος ρυθμός στην Ε.Ε. όπου κυμαίνεται στο 8 - 10%) φτάνοντας στα 11,3 δισ. ευρώ, με τον τραπεζικό κλάδο, τα εναπομείναντα «φιλέτα» του Δημοσίου και μια ντουζίνα μεγάλων βιομηχανικών ομίλων της χώρας να «παράγουν» το μεγαλύτερο μέρος των κερδών.

Οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων την ίδια περίοδο αυξήθηκαν με ρυθμό 13,5% και ξεπέρασαν τα 82,6 δισ. ευρώ, ενώ σε λειτουργικό επίπεδο οι επιδόσεις ήταν εμφανώς πιο αδύναμες, καθώς τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 8,2% στα επίπεδα των 12,8 δισ. ευρώ (στοιχεία της «Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ»).

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά πέρυσι οι τράπεζες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Με βασικό «αιμοδότη» τους την ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, τα συνολικά καθαρά κέρδη του κλάδου αυξήθηκαν κατά 70% και έφτασαν στα 5,7 δισ. ευρώ από 3,38 δισ. ευρώ το 2006. Είναι εντυπωσιακό πως αν αφαιρεθούν τα κέρδη του χρηματοοικονομικού κλάδου, τότε η θετική μεταβολή για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις «πέφτει» στο 16,5% (5,1 δισ. ευρώ).

4 σχόλια:

Πέτρος είπε...

Θέλω να σου θέσω ορισμένα ερωτήματα.
1) Γιατί είναι κακό οι τράπεζες και γενικά οι επιχειρήσεις να είναι κερδοφόρες;
2) Ποιος φταίει πραγματικά που η γενιά μου παίρνει 700€ μισθό;
3) Αν οι τράπεζες είχαν μικρότερο περιθώριο στα επιτόκια πόσο αυξημένος θα ήταν ο δανεισμός των Ελληνικών νοικοκυριών;

Θέλω επίσης να κάνω μία υποσημείωση χωρίς να θέλω να σε θίξω. Οι φωνές και ο λαϊκισμός είναι κάτι πολύ επικίνδυνο και έχει πάει την χώρα δεκαετίες πίσω. Ελπίζω οι Έλληνες να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε και να βρούμε λύσεις στα προβλήματα μας..

Ανώνυμος είπε...

SECURITY CENTER: See Please Here

filippiadiotis είπε...

Ο Γιώργος γράφει τα πράγματα όπως έχουν. Και έτσι είναι. Θα ήθελα να συμπληρώσω όμως το επιθετικό marketing που κάνουν οι τράπεζες καθημερινά στους πολίτες είτε μέσω διαφημίσεων είτε μέσω τηλεφωνικών "οχλήσεων". Επειδή έτυχε να έχω πιστωτικές κάρτες που δεν έχουν σημειώσει, δόξα τω θεώ, μέχρι σήμερα αρνητικό υπόλοιπο δε σημαίνει οτι παίρνει το δικαίωμα ο κάθε υπάλληλος της τράπεζας το δικαίωμα να μου τηλεφωνεί για να με ενημερώσει για τα προϊόντα του. Με το ίδιο σκεπτικό όλοι οι έμποροι θα έπρεπε να τηλεφωνούν σε όλους τους πελάτες τους. Αυτό το πράγμα παραπάει. Βέβαια και οι υπάλληλοι τη δουλειά τους κάνουν, με το αζημίωτο βέβαια, γιατί πλέον είναι γνωστά τα bonus που παίρνουν για κάθε deal που κάνουν.Εγώ προσωπικά είμαι πολύ επιφυλακτικός για τα δάνεια που χορηγούν και το ίδιο θα συνιστούσα σε όλο τον κοσμάκη. Δεν είναι λαϊκισμός να λέγονται τα πράγματα με το όνομά τους.Ο υπερδανεισμός των νοικοκυριών είναι γεγονός. Από τη μιά η ματαιοδοξία των καταναλωτών και από την άλλη η απλιστία των εμπορικών κλάδων ή οποία εκδηλώνεται με επιθετικό marketing που οδηγεί σε τεχνιτές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών.
Ευχαριστώ

kolovatsios είπε...

Αγαπητέ Πέτρο. Η ωραία καραμέλα του «λαικισμού» είναι ένα τρίκ που έφτιαξαν με κόπο οι πολιτικοί που έχουν πλήρη εξάρτηση από τους επιχειρηματίες, που είναι τρομερά δεσμευμένοι εξαιτίας των οικονομικών σκανδάλων και της διαπλοκής απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα. Αυτοί πολιτικοί για να προστατευθούν λοιπόν από την ποινική δίωξη έχουν βαφτίσει την πραγματικότητα και όλα τα κακώς κείμενα ως λαικισμό. Μην ανοίγεις την καραμέλα.΄Τα παραπάνω στα λέω με κάθε ευθύνη επειδή τα βλέπω εξαιτίας της δουλειάς μου. Συναλάσσομαι με αυτά τα λαμόγια τα οποία μας δίνουν και μερικά ευρώ (αρκετά) παραπάνω για να σας λέω κάθε φορά που πέριγράφεται ένα καθημερινό πρόβλημα ότι λαικίζεται.
Τώρα:
1. Δεν είναι κακή η κερδοφορία, αλλά να μην στηρίχεται όπως στην πε΄ριπτωση των τραπεζών στο κρατικό χρήμα, το οποίο υπάρχει για αυοτύς αλλά όχι για τους πολίτες. Και βέβαια δεν μπορεί να φτάνει το 70% κέρδους όταν εσύ την ίδια στιγμή μειώνεις μισθούς και προσλαμβάνεις σκλάβους.
2.Αν φταίς εσύ που παίρνεις 700 ευρώ σημαίνει ότι ανήκεις σε αυτούς που καθορίζουν την εισοδηματική πολτική της χώρας, που παίρνουν αποφάσεις ερήμην των πολίτών, που ξεπουλούν τις εθνικές οδούς και τις κερδοφόρες ΔΕΚΟ έναντι πινακίου φακής ΣΕ ΛΑΜΟΓΙΑ για να βγάλουν την επόμενη μέρα φουσκωμένα κέρδη.
3.Να ξέρεις ότι οι τράπεζες εχουν τεράστια περιθώρια στά επιτόκια. Δες τι γίνεται με την διαφορά επιτοκίου κατάθεσης και δανεισμού στην ευρώπη. Κι άλλα πολλά που θα έπρεπε να τα ξέρεις κι είναι αυτονόητα σε όλο τον κόσμο εκτός απο την Ελλάδα και τους ιθαγενείς.