Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2006

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ!

Μετά από έρευνα πολλών χρόνων μπορούμε να πούμε με κάθε βεβαιότητα ότι η Φιλιππιάδα είναι μια από τις λίγες πόλεις στην Ελλάδα της οποίας σώζεται το περίφημο Οθωμανικό κτηματολόγιο του 1894.
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή η ιστορία της αναζήτησης του κτηματολογίου ξεκίνησε το 2002 όταν η φίλη μου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης και δημοσιογράφος Αρριάνα Φερεντίνου με έπεισε ότι μπορεί να διασώζεται το κτηματολόγιο της πόλης μας. Από την κουβέντα αυτή και μετά χρειάστηκαν επίμονες και επίπονες έρευνες σε χώρους που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί. Σε υπόγεια δικαστικών υπηρεσιών, υπουργείων, βιβλιοθηκών, ιδιωτικών συλλογών και στο διαδίκτυο. Πολύτιμη ήταν η βοήθεια αρκετών καθηγητών Τουρκολογίας και Οθωμανολογίας οι οποίοι μου έδωσαν κάποια κατεύθυνση.

Κι ερχόμαστε στο ζουμί. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με Τούρκο καθηγητή πανεπιστημίου, μου έκανε γνωστό ότι στο παρελθόν (προ εικοσαετίας) ο καθηγητής του στο ίδιο πανεπιστήμιο είχε εντοπίσει το Οθωμανικό κτηματολόγιο της Φιλιππιάδας σε κάποια υπηρεσία της χώρας μας. Ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, γραμμένο στα Οθωμανικά, με περισσότερα από 200 φύλα και διαστάσεις 80εκ. ύψος και 40 εκ. πλάτος. Το αντέγραψε ( ένα μικρό μέρος) όπως μπορούσε καθώς ήταν αδύνατη η ολική αναπαραγωγή του αφού ο Τούρκος καθηγητής δεν είχε ούτε τις απαραίτητες άδειες από τις Ελληνικές αρχές, ούτε τον χρόνο.

Το επόμενο διάστημα θα επισκεφθώ της Κωνσταντινούπολη για να μάθω περισσότερα, όμως ο εν λόγο καθηγητής μου έδωσε αρκετές πληροφορίες (τις παραθέτω παρακάτω) και το κυριότερο μου εκμυστηρεύτηκε στα αρχεία ποιας Ελληνικής πόλης βρίσκεται το κτηματολόγιο. Η έρευνα θα συνεχιστεί και σε λίγο καιρό θα έχουμε στα χέρια μας αυτό το σημαντικό για την πόλη μας κείμενο. Φυσικά πρέπει να ενεργοποιηθούν όλοι οι τοπικοί φορείς, κυρίως ο Δήμος και να βοηθήσουν ώστε τα ιστορικά αυτά έγγραφα να γίνουν κτήμα των Φιλιππιαδωτών μέσα από μια ειδική έκδοση. Τώρα χρειάζεται να δείξουν οι τοπικοί άρχοντες ευαισθησία και να στηρίξουν την προσπάθεια με κάθε τρόπο.


Θα σας δώσουμε τώρα λίγα στοιχεία σχετικά με το Οθωμανικό κτηματολόγιο της Φιλιππιάδας και το τί περιέχει. Καταρχήν ονομάζεται YAKLAMA, ξεκινά με τον αύξοντα αριθμό και αναφέρει λεπτομερώς:
την περιφέρεια (ναχαγιές)
το όνομα του χωριού ή τσιφλικίου
την τοποθεσία δηλαδή το τοπωνύμιο της περιοχής
το είδος δηλαδή αν είναι σπίτι , καλύβα, δασότοπος , χωράφι, αμπελώνας ή μάνδρα,
την έκταση σε στρέμματα,
τα όρια του κτήματος, τον ιδιοκτήτη ή τον εργαζόμενο (ενοικιαστή) σε αυτό.

Στο τέλος υπάρχει η βεβαίωση και επικύρωση του πίνακα από επταμελή επιτροπή( τούρκων και ελλήνων).
Σε λίγο καιρό θα έχουμε αυτό το συγκλονιστικό ιστορικό ντοκουμέντο στα χέρια μας, όμως επαναλαμβάνω πρέπει να μην αδρανήσει ο Δήμος και να συμβάλει με κάθε τρόπο.

3 σχόλια:

ColdMushroom είπε...

Τρομερή προσπάθεια μπράβο. ελπίζω να βρεις άκρη με την αναζήτηση και να μάθουμε κάποια πράγματα επιτέλους για τον τόπο μας.

Ανώνυμος είπε...

Λέγομαι Παναγιώτης Λολώνης, είμαι Προϊστάμενος του Γραφείου Προγραμματισμού Έργου στην ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. και μας ενδιαφέρει να μάθουμε περισσότερα για το Οθωμανικό Κτηματολόγιο στην Ελλάδα. Έχει υπάρξει κάτι νεώτερο αναφορικά με το θέμα του Οθωμανικού Κτηματολογίου της Φιλιππιάδας. Θα με ενδιέφερε να είχα κάποιες ενδεικτικές φωτογραφίες του πως ήταν. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια βοήθεια.

Ανώνυμος είπε...

Η κυβέρνηση, με τον τσαμπουκά επιβάλλει την καταβολή τελών, τα οποία δεν θα έπρεπε να καταβάλουν οι πολίτες αφού αναφέρονται σε υποχρέωση της πολιτείας για τη δημιουργία Κτηματολογίου, για την οποία έχουν δοθεί άφθονα κοινοτικά κονδύλια.

Επομένως, είναι παράνομη η επιβολή των τελών αυτών. Τίθεται το θέμα πλέον πώς οι πολίτες μπορούν (όταν θα έχουν πληρώσει) να ζητήσουν την αποζημίωσή τους από το Δημόσιο με τη διαδικασία της Αστικής Ευθύνης του Κράτους (άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα).

Εδώ το κράτος κάνει τον τσαμπουκά, επειδή γνωρίζει ότι τα δικαστικά έξοδα θα είναι περισσότερα από το ποσό που θα έχει καταβληθεί ατομικά από τον κάθε ένα Έλληνα πολίτη.

Ορισμένοι δικηγόροι στο έχουν σαν σύστημα να ζητούν από πελάτες τους - όταν προβλέπεται μακροχρόνια δικαστική διένεξη - να τους κάνουν μια εξουσιοδότηση με την οποία να δηλώνουν ότι θα ανταμείψουν το δικηγόρο, μετά την έκδοση τελεσίδικης απόφασης με το 4-5% του ποσού που θα κερδίσουν δικαστικά.

Έτσι και ο πολίτης ξενοιάζει και ο δικηγόρος μαζεύει μερικές χιλιάδες ομοειδείς υποθέσεις (π.χ. επιστροφής φόρων που δεν έπρεπε να είχαν επιβληθεί)από στερεότυπες πολυ-φωτοτυπημένες αγωγές.

Θα πρέπει τώρα να στίψουν το μυαλό τους οι δικηγόροι ως προς το "πως θα καταφέρουν να μαζέψουν μεγάλους αριθμούς πολιτών που να συνδέονται με το δεσμό της ομοδικίας" ώστε να αποφύγουν το σκόπελο των δικαστικών εξόδων και να εξασφαλίσουν μια περιουσία με το "φασούλι-φασούλι, γεμίζει το σακούλι".

Βέβαια υπάρχει και η χριστιανική άποψη, όταν σου δώσει κάποιος ένα χαστούκι, να τον προσκαλέσεις να σου δώσει και άλλο ένα από το άλλο μάγουλο". Το είδαμε στην αποχή από τα γαλακτοκομικά και τα ζυμαρικά κλπ.